Pirmasis projekto „Norim valgyt ir gaminti ” susitikimas įvyko! Jame turėjome edukacinę programą „Lietuviškas skonis su smalsumo pagardais ir emocijos padažu” Ši edukacinė programa – tai kulinarinė kelionė po Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės istoriją, skanaujant tai, ką valgė ir gėrė Lietuvos valdovai, bajorai, miestiečiai ir valstiečiai. Kaip formavosi nacionalinė virtuvė ir kokius patiekalus turėtume laikyti nacionaliniais. Mūsų projekto dalyviai paragavo XIV – XVI a. patiekalų, taip pat sužinojo apie tų laikų valgymo kultūrą ir elgesį prie stalo. Laukiame savo dalyvių antrame susitikime liepos 25, kuriame pats jaunimas gamins maistą ir ruoš stalus. Mūsų laukia Tailandų virtuvės maistas.
II susitikimas
Sveiki! Liepos 25 d. vyko antroji projekto „Norim valgyt ir gaminti!” diena. Šios dienos tema buvo tailandietiška virtuvė. Nuo pat pirmos akimirkos visų veiduose buvo šypsena. Buvo gaminama tailandietiška sriuba su krevetėmis, bei tailandietiška vištiena su makaronais. Be to, prie stalo laikėmės tailandietiškų tradicijų: valgėme tik su šaukštais ir dešine ranka, taip pat visi sėdėjome be batų. Nors ir nevisi dalyviai buvo susirinkę, vistiek draugiškai ir linksmai praleidome laiką. Taip pat savo patiekalais pavaišinome ir AJC darbuotojus bei seniūniją. Visi išsiskirstėme sotūs ir pilni gerų įspūdžių, tad labai lauksime kito susitikimo, kuriame bus švediškas stalas!
Dalinames receptais:
GREITA TAILANDIETIŠKA SRIUBA SU KREVETĖMIS
– krevetės: 300 gramų
– česnakas: 2 skiltelių
– imbiero šaknis: 2 centimetrų ilgio
– vištienos sultinys: 500 mililitrų (arba daržovių sultinys)
– raudona kario pasta: 1 šaukšto
– azijietiški makaronai: 100 gramų
– kokoso pienas: 200 mililitrų
– citrinos sultys: 1 šaukšto
– aliejus: šlakelio
– druska: pagal skonį
– malti pipirai: pagal skonį
– šviežia kalendra (nėra būtina)
PARUOŠIMO BŪDAS:
Pirmiausia užvirkite puode sultinį. Per tą laiką, kol užvirs, keptuvėje įkaitinkite aliejų bei dėkite krevetes. Pakepinkite kelias minutes. Šalia sudėkite išspaustas česnako skilteles, sutarkuotą imbierą ir kario pastą bei pakepinkite dar kelias minutes. Tuomet į verdantį sultinį sudėkite keptuvės turinį bei azijietiškus makaronus. Pavirkite kelias minutes. Supilkite kokosų pieną bei citrinos sultis. Pagardinkite druska ir pipirais.
Patiekdamos užbarstykite susmulkinta kalendra. Taip pat, jeigu norisi, patiekiant galima įdėti laimo arba citrinos skiltelę. Skanaus!
TAILANDIETIŠKA VIŠTIENA
– aliejus: 2 šaukštų
– vištienos filė: 500 gramų
– geltonosios paprikos: 0,5
– raudonosios paprikos: 0,5
– rytietiški makaronai (pvz.: Santa Maria WOK)
– vanduo: ~200 mililitrų
– paukštienos prieskoniai
– sweet chilli padažas: 1-2 šaukštų
– svogūnų laiškai: apibarstymui (nėra būtina)
PARUOŠIMO BŪDAS:
Iš pradžių vištienos filė supjaustome norimo dydžio gabaliukais bei juos apkepame. Tuomet sudedame trikampėliais supjaustytas paprikas, supilame sweet chilli padažą, suberiame rytietiškus makaronus, paskaniname paukštienos prieskoniais, pilame vandenį bei troškiname, kol makaronai suminkštės ir vanduo nugaruos. Patiekiant galite, jeigu norisi, apibarstyti svogūnų laiškais. Skanaujame!
Ramygalos atviro jaunimo centro korespondentė Gabija Chirv
III susitikimas
Sveiki! Rugpjūčio 29d. vyko trečioji „Norim valgyt ir gaminti!” diena. O kas sakė, jog vaikinai nemoka gaminti? Šiandien jie paruošė švedišką stalą. Žinoma, jiems prireikė pagalbos iš merginų, bet su visų pastangomis buvo patiekta švediška sriuba bei kukuliai. Visi skaniai ir sočiai pavalgę, ėjome pažaisti dar kelis žaidimus. Viskam pasibaigus, vaikinai pabaigė savo užduotį- išplovė ir sutvarkė indus. Laikas tikrai buvo praleistas labai smagiai. Kitame susitikime sėsime prie meksikietiško stalo!
Dalinames receptais:
ŠVEDIŠKI MĖSOS KUKULIAI PADAŽE
500 gramų – jautienos faršo
1 vienetas – kiaušinių
50 gramų – svogūnų
30 gramų – maltų džiūvėsėlių
1 pundelis – petražolių
2 skiltelės – česnako
1/4 šaukštelio – prieskonių maltai mėsai
1/4 šaukštelio – druskos
1/4 šaukštelio – maltų juodųjų pipirų
1 žiupsnelis – malto muskato
KEPIMUI:
25 gramai – sviesto
1 šaukštas – aliejaus
PADAŽUI:
500 mililitrų – sultinio
200 mililitrų – grietinėlės
3 šaukštai – miltų
50 gramų – sviesto
1 šaukštas – vorčesterio padažo
1 šaukštelis – dižono garstyčių
pagal skonį – druskos
pagal skonį – maltų juodųjų pipirų
PARUOŠIMO BŪDAS:
1 .Svogūną smulkiai sukapoti, įspausti česnaką, sudėti faršą, džiūvėsėlius, prieskonius mėsai, muskatą, berti druskos, pipirų, įmušti kiaušinį. Kruopščiai perminkyti.
2 .Iš maltos mėsos masės drėgnais delnais formuoti maždaug graikinio riešuto dydžio kukulius.
3 .Keptuvėje įkaitinti aliejų ir ištirpinti 25 gr sviesto. Keptuvėje iš visų pusių apkepinti kukulius, kol apskrus. Aš kepinu po kelis, kad tarpusavyje nesiliestų ir būtų patogu vartyti. Nesudėkite į keptuvę vienu metu per daug kukulių, nes jie ne keps, o iš mėsos išsiskirs daug sulčių ir ims troškintis. Apkeptus kukulius dėkite šiltai, kol iškepsite visus.
4. Į tą pačią keptuvę sudėti likusį sviestą. Berti miltus ir, vis pamaišant, apkepinti, kol miltai paruduos. Dalimis įmaišyti sultinį, kad padažas išliktų vientisas, neatsirastų miltų gumuliukų. Tuomet po truputį supilti grietinėlę. Dėti garstyčias ir Vorčesterio padažą. Kaitinti ant nedidelės kaitros, kol padažas ims virsnoti. Pagardinti druska ir pipirais.
5. Į padažą sudėti kukulius ir patroškinti, vis pavartant, kelias minutes. Paruoštus galima papildomai pabarstyti žalumynais.
SRIUBA
INGREDIENTAI:
2 skiltelės česnako
5 bulvės
2 svogūnai
1 a. š. kmynu
1 a.š. aitriųjų raudonų pipirų
1 v. š. aliejaus
300 g kokurūzu
druskos pagal skonį
PARUOŠIMO BŪDAS:
Apkepinti susmulkintus svogūnus ir česnakus, kol jie bus permatomi. Sudėti prieskonius ir gerai išmaišyti. Viską perdėti į puodą, taip pat sudėti bulves (supjaustytas nedideliais kubeliais), po to kukurūzus. Įpilti aliejaus ir vandens. Uženkite ir virkite, kol bulvės bus paruoštos. Viską sutrinkite maisto smulkintuvu ir patiekite.
Ramygalos atviro jaunimo centro korespondentė Gabija Chirv
IV susitikimas
Sveiki! Rugsėjo 26 dieną pas mus apsilankė Liūdynės merginos, ir jos mums pristatė Meksikos virtuvę. Merginos gamino meksikietišką sriubą bei tacos Nors virtuvė buvo meksikietiška, klausėme lietuviškos gyvo garso muzikos- kapela repetavosi savo pasirodymus. Visi puikiai praleidome laiką ir skaniai pavalgėme.
Dalinames receptais:
GREITOS KESADILIJOS SU VIŠTIENA IR AVOKADU
INGREDIENTAI:
PORCIJŲ SKAIČIUS: 2
2 vienetai – tortilijų
1 vienetas – vištienos filė (virtos)
1 vienetas – avokadų
2 šaukštai – pomidorų padažo (geriau aštraus)
1/4 vieneto – rausvųjų svogūnų
80 gramų – sūrio (tarkuoto)
PARUOŠIMO BŪDAS:
1. Vištieną susmulkinti (geriausia „suplėšyti” – išskirstyti šakutėmis) ir sumaišyti su pomidorų padažu.
2. Avokadą perpjauti pusiau, išimti kauliuką, dideliu šaukštu išskobti minkštimą ir supjaustyti kubeliais.
3. Svogūną smulkiai supjaustyti.
4. Iki vidutinės kaitros įkaitinti nelimpančią keptuvę, dėti vieną tortiliją, pabarstyti pusę sūrio, išdėlioti vištieną, avokadus, svogūną, pabarstyti likusiu sūriu, uždengti antra tortilija.
5. Kepti iš vienos pusės apie 5 minutes, atsargiai apversti (gallima ant viršaus uždėti lėkštę, apversti su visa keptuve, tuomet atsargiai nuo lėkštės perdėti į keptuvę), kepti dar apie 5 minutes.
6. Supjaustyti ketvirčiais ir skanauti!
SOPA TARASCA – MEKSIKIETIŠKA TRINTA PUPELIŲ SRIUBA
Ingredientai:
4 stiklinės virtų raudonųjų arba margų pupelių
4 stiklinės vandens nuo pupelių (arba daržovių/vištienos sultinio)
2 vnt. dideli pomidorai (arba 4 mažesni)
1 vnt. mažas svogūnas
3 skiltelės česnako
2 vnt. konservuoti čipotlės čili pipirai adobo padaže (galite naudoti ir kitus konservuotus aštrius pipirus)
1 a. š. druskos
0,5 a. š. džiovinto raudonėlio
juodųjų pipirų
Pačios sriubos pavadinimas labai skambus, tačiau sriubai pagaminti naudojami ingredientai yra labai paprasti: pupelės, pomidorai, svogūnas, česnakas. Na, o papildomai aštrumo suteikia konservuoti čipotlės čili pipirai, bet jeigu nemėgstate aštriai, galite šių pipirų ir nenaudoti. Arba jeigu nerandate tokių pipirų pirkti, tuomet drąsiai naudokite kitus mėgstamus aštriuosius pipiriukus.
PARUOŠIMO BŪDAS:
Orkaitę įkaitiname iki 200 C.
Ant kepimo skardos patiesiame kepimo popieriaus. Pomidorus nuplauname, sudedame ant kepimo skardos ir kepame įkaitintoje orkaitėje ~20 min., kol pomidorai suminkštėja ir apskrunda. Po to pomidorus paliekame šiek tiek atvėsti.
Pupeles sudedame į maisto trintuvą arba kokteilinę, užpilame vandeniu nuo virtų pupelių arba sultiniu. Sutriname iki vientisos masės ir atidedame į šalį.
Atvėsusius pomidorus supjaustome, sudedame į kokteilinę ar maisto trintuvą kartu su nuluptu svogūnu, česnako skiltelėmis, 2 čipotlės pipirais (be sėklyčių) ir sutriname iki vientisos masės. Padažą supilame į didelę keptuvę, kaitiname ant vidutinės ugnies vis pamaišydami, kol užverda. Po to pakaitiname kelias minutes, vis pamaišome.
Pupelių piurė supilame į keptuvę su padažu, išmaišome, pagardiname druska, raudonėliu ir pipirais pagal skonį. Kaitiname ~10 min. vis pamaišydami. Sriubą patiekiame su grietinėle arba grietine, pagardiname susmulkinta šviežia kalendra ir laimo sultimis.
Ramygalos atviro jaunimo centro korespondentė Gabija Chirv
V susitikimas
Sveiki! Spalio 30 dieną pas mus apsilankė italų virtuvė. Nors ši komanda ir iširo, bet mūsų AJC darbuotojos bei kitų komandų narės prisijungė į pagalbą. Laikas buvo praleistas labai smagiai, na ir žinoma tai jau buvo mūsų paskutinis susitikimas. Apibendrinant, visas šis projektas buvo labai linksmas ir naudingas!
Dalinames receptais:
ITALIŠKI SKREBUČIAI SU SŪRIU IR DARŽOVĖMIS
Ingredientai
200 g Kietasis sūris „Džiugas“
1 vnt. Cukinijos (nedidelė)
1 vnt. Baklažanai
2 vnt. Saldžiosios paprikos
2 vnt. Pomidorai
1 skiltelė Česnakai
2 šaukštai Pinijų sėklos
žiupsnelis Rozmarinai
8 reikelės Duona Čiabata
10 šaukštai Alyvuogių aliejus
2 šaukštai Balzaminis actas Iki 180 laipsnių įkaitinkite orkaitę. Daržoves nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir suvyniokite į kepimo foliją. Valandai įdėkite į orkaitę. Per tą laiką sausoje keptuvėje paskrudinkite kedrines pinijas. Leiskite riešutams atvėsti. Iš orkaitės ištraukite daržoves, leiskite atvėsti. Nulupkite pomidorų ir paprikų odeles. Daržoves susmulkinkite nedideliais gabalėliais, česnaką nulupkite, smulkiai supjaustykite ir sumaišykite su daržovėmis. Pusę sūrio sutarkuokite smulkia tarka, sudėkite į smulkintas daržoves. Ten pat keliauja ir supjaustyti rozmarino lapeliai, balzaminis actas ir 8 valgomieji šaukštai itin tyro alyvuogių aliejaus. Pagardinkite druska bei pipirais – gerai išmaišykite. Likusiame aliejuje lengvai apkepkite čiabatos riekeles. Duoną taip pat galite paskrudinti ir orkaitėje. Likusį sūrį sutarkuokite rupia tarka arba tiesiog pasmulkinkite drožlėmis aštriu peiliu. Ant duonos skrebučių uždėkite keptų daržovių, papuoškite „Džiugo“ gabalėliais ir kedrinėmis pinijomis.
ITALIŠKI MAKARONAI SU ČESNAKU IR KREVETĖMIS
Ingredientai (4 asmenims):
• 500 g ilgų makaronų (spaghetti, linguine, fettuccine)
• 500 g vidutinio dydžio krevečių su kiautais
• 4 didelės skiltelės česnako
• 2 citrinų sultys
• 6 šaukštai alyvuogių aliejaus
• 2 šaukštai sviesto
• 1 šaukštelis smulkintų raudonųjų pipirų
• Druskos ir juodųjų pipirų
• Kapotų petražolių
PARUOŠIMO BŪDAS:
• Išlunkštenkite krevetes.
• Į nedidelį puodą sudėkite krevetes, nuluptą ir susmulkintą česnaką, citrinų sultis, alyvuogių aliejų, pipirus, druską, viską išmaišykite, uždenkite ir palikite šalytuve bent valandą.
• Sudėkite krevetes į keptuvę ir kepkite apie 5 minutes.
• Į didelį puodą pripilkite vandens, pasiūdykite ir vandeniui užvirus sudėkite makaronus. Virkite tiek, kiek parašyta ant pakuotės.
• Išvirusius makaronus ištraukite iš vandens, sudėkite į keptuvę su krevetėmis, sudėkite sviestą ir petražoles, gerai išmaišykite ir palaikykite ant ugnies apie 2 minutes.
• Patiekite makaronus kol dar dar karšti. Buon appetito!
Ramygalos atviro jaunimo centro korespondentė Gabija Chirv